Animeartikkeli: Free! Eternal Summer

Hei taas pitkästä aikaa kaikille lukijoille!

 

Kuten huomaatte, blogini on ollut jo monta kuukautta varsin kuolleessa tilassa. Tämä johtuu pääosin siitä, että blogini keskittyy enimmäkseen katsomieni animesarjojen arvosteluun, enkä ole moneen kuukauteen katsonut yhtäkään animesarjaa alusta loppuun. Olen kyllä katsonut jaksoja Yowamushi Pedalista, Aikatsusta, Your Lie in Aprilista, Haikyuu!:sta, Ace of the Diamondista, Yona of the Dawnista… Mutta yhtäkään sarjaa en ole ehtinyt tai jaksanut katsoa loppuun. Minulla on kyllä ollut muita artikkeli-ideoita, mutta jostain syystä en ole saanut mitään aikaiseksi tämän blogin puolella. Lisäksi loppusyksy ja alkukevät olivat opinnoissani hyvin kiireistä aikaa, ja edes toiseen blogiini en ole oikein jaksanut panostaa.

Nyt kuitenkin olen täällä taas uuden artikkelin kanssa, ja aiemmin mainitut artikkeli-ideatkin ovat toteutuksen alla. Toivotaan, että jaksaisin jatkossa ylläpitää blogia aktiivisemmin, mutta nyt ei vain ole ollut kirjoitettavaa. Tämä artikkeli syntyi kuitenkin todella nopeasti ja kirjoittaminen oli kivaa, joten motivaation puutetta ei sinänsä ole havaittavissa. Myös screenshottien ottaminen katselun aikana blogia varten on ollut asia, joka on syönyt katseluintoa. Viimeisimpien katsomieni sarjojen aikana en olekaan ottanut enää screenshotteja, ja tämänkin artikkelin kuvat ovat Youtubesta löytyneiden satunnaisten videoiden ansiota. Toivottavasti tekstipainoisempi materiaali jaksaa kuitenkin vielä kiinnostaa!

Tulevissa artikkeleissa tulee olemaan ainakin idolipelejä ja yksi Liebster Award. Pysykää kuulolla!

free9

Alkuperäinen nimi: Free! – Eternal Summer

Esitetty: Heinäkuu 2014 – syyskuu 2014

Studio: Kyoto Animation

Katsottu: 13/13

Free! Iwatobi Swim Club oli yksi ensimmäisistä animesarjoista, joista kirjoitin artikkelin tähän blogiin. Tämä tapahtui kesällä 2014 ja tuolloin kirjoitin artikkelin loppuun, että toistaiseksi uimapoikien seikkailut saavat osaltani riittää. Sarjan toinen kausi, Eternal Summer, oli juuri tuolloin esityskierroksella, ja minulla ei ole tapana seurata kesken olevia sarjoja, sillä ne jäävät minulla helposti kesken kun en jaksa odottaa joka viikko uutta jaksoa. Ajattelin kuitenkin katsovani toisen kauden jossain vaiheessa. Tuo ”jossain vaiheessa” vähän venähti, ja minulta meni melkein 2 vuotta päästä asiaan. Nyt kuitenkin sain viimein lukuisten aikomusten jälkeen sarjan katsottua, ja onkin hauska sarjan varsinaisen arvioinnin lisäksi vertailla mielipiteitäni edellisen artikkelin kanssa.

free5

Free! Eternal Summer sijoittuu noin vuosi edellisen sarjan päättymisen jälkeen seuraavaan kevääseen ja kesään. Iwatobin uimakerho taistelee saadakseen uusia jäseniä, mutta kerhossa on tämän suhteen valitettavan hiljaista. Sen sijaan Rin Matsuokan koulussa Samezuka-akatemiassa tapahtuu, kun Rinistä tulee uimakerhon kapteeni ja kerho saa uusia voimakkaita vahvistuksia edellisen kapteenin pikkuveljestä Momotaro Mikoshibasta ja Rinin vanhasta lapsuudenystävästä Sousuke Yamazakista. Molemmat kerhot treenaavat ahkerasti tulevia paikallisia, prefektuurin ja kansallisia kisoja varten. Treeni ei kuitenkaan ole ainoa asia, joka sarjan kolmasluokkalaisilla Rinillä, Sousukella, Haruka Nanasella ja Makoto Tachibanalla pyörii mielessä. Poikien pitäisi päättää, mitä he tekevät tulevaisuudellaan, sillä kesä lähestyy uhkaavasti loppuaan ja vetäytyminen uimakerhojen toiminnasta tulee entistä todellisemmaksi.

mikoshiba

Koska olin jo nähnyt Free!:n 1. kauden, en enää jaksanut edes hämmästellä jatkuvasti puolialasti poseeraavia uimaripoikia, vaan paljaaseen pintaan ja tiukkoihin pöksyihin oli jo tottunut. Tämä asia häiritsi minua ensimmäisen kauden alussa aika paljon, mutta nyt siihen oli jo täysin tottunut. Juoni hiihteli suhteellisen samoja latuja kuin ensimmäinen kausi oikeastaan jatkaen siitä mihin edellinen jäi. Pääpaino on edelleen uimisessa, mutta tällä toisella kaudella sarjaan oli saatu mukaan myös muita juonellisia elementtejä hahmojen tulevaisuuspohdintojen kautta. Aluksi tämä teema tuntui minusta hieman päälleliimatulle ja yritykselle saada sarjaan lisää sisältöä, mutta sarjan edetessä aloin ajatella teemaa pelkästään positiivisena asiana. En ole nähnyt kovinkaan montaa sarjaa, jossa lukion jälkeisen tulevaisuuden pohdinta olisi erityisen keskeisellä sijalla ja se toi sarjaan mukavaa ja uskottavaa realismia. Jokainen joutuu törmäämään näihin kysymyksiin jossain vaiheessa elämäänsä, ja Free! osoittaa, ettei tällaisten kysymysten pohdinta todellakaan ole helppoa. Unelma täytyy etsiä, jos sitä ei löydä.

free4

Urheilulliselta kannalta Free! on edelleen varsin nautittava, ja tällä kertaa osasin olla piittaamatta tietyistä häiritsevistä yksityiskohdista urheilun kuvauksessa. Musiikki kilpailukohtausten aikana on sähköistä, ja vesi- ja liikeanimaatiot ovat aika näyttäviä. Sarjassa näytetään taas valitettavan vähän kerhojen harjoittelua ja sellaisia oleellisia asioita kuin altaan ulkopuolinen harjoittelu tai ravitsemus vain sivuutetaan hyvin nopeasti. Sarjassa on selkeästi panostettu nyt enemmän hahmoihin ja heidän tunteisiinsa, kuin urheilulliseen sisältöön. Tämä ikävä kyllä näkyy erityisesti sarjan urheilullisesti erittäin onnettomassa loppuratkaisussa, jossa päänelikko kokee upean valaistumisen kansallisten kisojen ensimmäisessä lähdössä. Tämä tärkeä kohtaus on sijoitettu eriin, eikä finaaliin, mikä oli minusta todella huono ratkaisu. Katsoja ei myöskään saa tietää, monensiksi pojat sijoittuvat missäkin kisassa, ja kansallisten kisojen viestifinaalin tulos vain vilautetaan ruudussa sarjan viimeisten minuuttien aikana. Olisin itse halunnut nähdä Samezukan ja Iwatobin välisen viimeisen viestiväännön nimenomaan kansallisten kisojen finaalissa eikä monta jaksoa aikaisemmin prefektuurin kisoissa. Urheilulliselta kannalta sarjassa siis saavutettiin aikamoinen antikliimaksi ja tämä oli itselleni pettymys.

free6

Free!:n animaatio on jälleen taattua Kyo Ani -laatua, eli komeaa katseltavaa. Vesi on animoitu hyvin, ja kilpailukohtauksista on osattu tehdä tarpeeksi jännittäviä herättääkseen katsojan mielenkiinnon. Hahmot ovat selkeästi toisistaan erottuvia, ja heille on annettu todella hyviä ilmeitä esitettäväksi. Välillä hahmojen sisäistä maailmaa pystyy lukemaan aika pienistäkin vihjeistä ilmeessä ja fyysisessä olemuksessa, mikä on asia, josta itse pidän kuvallisessa ilmaisussa paljon. Sarjan on yleisväritykseltään aika kirkas, ja tummat sävyt on jätetty dramaattisiin ja surullisiin kohtauksiin. Nämä jännittävät kohtaukset tapahtuvat hämärissä käytävissä ja pukuhuoneissa, myöhään illalla tai hämyisissä pusikoissa. Muuten katsoja saa nauttia raikkaasta ja kesäisestä yleisilmeestä sekä mallikkaasta animaatiosta. Free!:ssäkin hahmot puhuvat paljon muillakin ruumiinosillaan kuin kasvoillaan. Pelkkiä jalkoja tai käsiä näkee monessa kohtauksessa, ja tämä on kokemusteni perusteella aika tyypillistä monissa KyoAnin sarjoissa.

free8

Sarjan hahmoista päähenkilö Haruka Nanase on tällä toisella kaudella suurimpien ongelmien keskiössä. Voisi sanoa, että Haru tavallaan ottaa ensimmäiseltä kaudelta tutun Rinin roolin. Ensimmäisellä kaudella Rin oli alussa ahdistunut ja vihainen sekä kykenemätön käsittelemään epäonnistumisia saati omia tunteitaan. Hän kuitenkin löysi oman tiensä ja muuttui taas omaksi itsekseen. Tällä toisella kaudella Harukin on aluksi oma itsensä – vähäpuhainen, välinpitämätön ja aika vaikea tulkita. Kauden edetessä Harulle alkaa iskostua entistä enemmän se, että hänen tulisi päättää, mitä hän tekee tulevaisuudessa. Aluksi Haru suhtautuu asiaan melko välinpitämättömästi, mutta asia alkaa selvästi vaivata häntä kauden edetessä, ja päätyy lopulta siihen, että paineet kasvavat liian suuriksi ja alkavat vaikuttaa Harun uimiseen ja suhteisiin muiden kanssa. Ratkaiseva on raju riita Makoton kanssa, jonka päätteeksi Haru löytää itsensä Australiasta Rinin kanssa. Siellä hän lopulta löytää oman, melko itsestään selvän kutsumuksensa ja rauhoittuu silminnähden. Harun hahmonkehitys oli varsin helposti ennustettavissa, mutta itse katsojani tunsin oloni aika tyytyväiseksi kun Haru viimein löysi paikkansa maailmassa. Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että Haru on hahmona aika vaikeasti lähestyttävä ja jää paljon etäisemmäksi kuin jotkut muut sarjan hahmoista.

free1

Makoto Tachibana on edelleen Harun paras ystävä ja samanlaisten kysymysten äärellä. Pidän Harun ja Makoton välistä ystävyyssuhdetta ja sen kuvausta edelleen yhtenä Free!:n parhaista elementeistä. Vanhat ystävät eivät tarvitse edes sanoja ymmärtääkseen toisiaan, ja erityisesti Makoton huolehtivaisuus ja huolestuneisuus Harun henkisestä tilasta on välillä varsin liikuttavaa. Ystävykset selviävät myös ensimmäisestä isosta riidastaan, ja jo ennen sitä sarjassa on nähtävissä tiettyä jännitettä poikien välillä, kun kysymys tulevaisuudesta roikkuu ilmassa eikä kumpikaan pysty tai halua ottaa asiaa puheeksi. Makoto on hahmona todella mukava, suorastaan liiankin mukava, ja olisin itse kaivannut hieman jonkinlaista särmää hahmoon. Kuitenkin pidän Makoton hahmosta todella paljon, ja hänen edesottamuksiaan sarjassa kerhon johtajana, Harun parhaana ystävänä ja lasten uimaopettajana on todella kiva seurata.

free3

Rin Matsuoka oli ensimmäisellä kaudella vihainen ongelmakimppu, joka lopulta löysi taas itsensä. Tällä toisella kaudella hän on vastuullinen Samezukan uimakerhon kapteeni, joka hoitaa työnsä sekä järjellä että sydämellä. Rinistä oli kuitenkin tullut mielestäni hahmona paljon herkempi kuin mitä hän oli ensimmäisellä kaudella, ja tämä näkyy varsin liikuttavina itku- ja liikutuskohtauksina useampaan kertaan sarjan edetessä. Rin todella välittää ystävistään – Harusta jopa liikaakin – ja oli mukava nähdä, että Rinin ja häntä koko 1. kauden hännystelleen Aiichiro Nitorin suhde oli nyt tasa-arvoisemmilla kannattimilla eikä minulle tullut Aiichirosta enää samanlaista Rinin hännystelijän leimaa, jollaisen hänelle annoin 1. kauden katsomisen jälkeen. Aiichirokin tuntuu kasvaneen ihmisenä ja urheilijana, ja tämä kulminoituu kauden lopussa, kun Rin siirtää hänelle kapteenin velvoitteensa.

Nagisa Hazuki ja Rei Ryugazaki ovat muuttuneet 1. kaudelta aika vähän. Rei rakastaa edelleen kaikkea kaunista ja toimii pääpuhujana monissa juonen kannalta keskeisissä kohtauksissa. En tiedä, miksi tällainen äänitorven rooli on haluttu antaa juuri Reille, mutta hahmo toimii todella hyvin näissä kohtauksissa. Välillä Rei oli mielestäni ärsyttävä, sillä hän valittaa ja mahtailee välillä turhankin paljon. Nagisa on edelleen pirteä energiapommi, joka löytää uuden lempiruokansa proteiinijauheesta ja joutuu käsittelemään ongelmia perheensä kanssa. Sekä Rein että Nagisan ongelmille on omistettu yksi kokonainen jakso, ja muuten nämä kaksi hahmoa jäävät ehkä hieman vähemmälle huomiolle sarjan 3. luokkalaisten pohdiskellessa kohtaloaan. Kuitenkin Nagisa ja Rei näyttävät jatkavan reippaasti kerhon johdossa seuraavana vuonna, vaikka aluksi se heitä ahdistaakin.

free-eternal-summer-episode-2-7

Sarjan yksi harvoista uusista hahmoista on Sousuke Yamazaki, Rinin lapsuudenystävä, joka on jo scoutattu yliopistoon ja joka on ilmeisen menestynyt uinnissa kansallisella tasolla. Hän saapuu Samezukaan viimeiseksi lukiovuodekseen saadakseen ottaa rennommin. Tämä kaikki on kuitenkin pelkkää valhetta, kuten sarjan edetessä paljastuu. Todellisuudessa Sousukella on vakava olkapäävamma, ja hän on lopettamassa uintia kokonaan – mutta ei ennen viimeisen toiveensa toteutumista. Sousuken hahmo on hieman ongelmainen, sillä vaikka hän on kiinnostava, ei hänen ongelmiaan ja tunteitaan käsitellä sarjassa kovinkaan hyvin. Sousuke paljastaa itsensä liian nopeasti ratkaisevassa kohtauksessa, ja hänen luonteestaan on todella vaikea saada otetta ja näin ollen sanoa yhtään mitään. Minun oli todella vaikea sanoa, mitä Sousuken päässä liikkui tai millainen tyyppi hän oli oikeasti. Hahmosta olisi saatu revittyä enemmän irti draamaa ja herkullisia kohtauksia, mutta nyt hahmo jäi aivan liian vähäiselle hyödyntämiselle sarjan keskittyessä välillä enemmän muiden hahmojen ongelmiin. Välillä meni monta jaksoa, ettei Sousukea näkynyt ollenkaan, ja sitten koko kylmä totuus lyötiin katsojan naamalle. Sarjassa ei myöskään kerrottu Sousuken tulevaisuuden suunnitelmista, mikä oli mielestäni ikävää. Sarjan lopussa ehkä annettiin ymmärtää, että Sousuke voisi vielä palata ammattilaisympyröihin, mutta itse näkisin Sousukella olevan potentiaalia valmennuspuolella.

Fanitytön näkökulmasta on vielä todettava se, että vaikka Sousuken luonteessa ja hahmon käsittelyssä olisi ollut parantamisen varaa, on Sousuke koko sarjan ehdottomasti komein ja seksikkäin hahmo, ja ehdottomasti puoleensa vetävin animemies jonka olen missään nähnyt pitkään aikaan.

free2

Free!:ssä on Sousuken lisäksi kaksi muuta uutta keskeisempää hahmoa, Kizumi Shigino sekä Momotaro Mikoshiba. Näistä jälkimmäinen on Samezukan uimakerhon edellisen kapteenin pikkuveli, ja hahmo oli sarjassa suoraan sanottuna aika turha. Momotaron tehtävänä sarjassa oli lähinnä riehua ja häseltää, ja näin tuottaa humoristisia kohtauksia katsojille. Vaikka Momotaron törttöily olikin aika hauskaa, oli hahmo vähän yliampuva ja jäi todella pinnalliseksi. Kizumi puolestaan on Harun, Makoton, Rinin ja Sousuken entinen koulukaveri (jälkimmäisten ala- ja edellisten yläkoulusta) ja hän esiintyy parissa jaksossa juttelemassa edellä mainittujen hahmojen kanssa. En tiedä miksi, mutta minulle jäi Kisumista aika inhottava kuva ärsyttävänä kusipäänä, joka esittää mukavaa, ystävällistä ja hymyileväistä, mutta on selän takana kiero ja manipuloiva. En usko, että Sousuken loukkaantumisesta kertominen oli ihan vilpitöntä, ja lisäksi flashback jossa Kisumi irvistää Harulle Makoton selän takaa, oli todella paljonpuhuva. Ilmeisesti hahmo esiintyy enemmän High Speed! Free – Starting Days -elokuvassa, ja tämän katsominen voisi ehkä muuttaa käsitystäni hahmosta.

Uusia naishahmoja sarjaan ei valitettavasti ole tuotu, vaan vanhat naishahmot Gou Matsuoka ja Amakata-sensei jatkavat ensimmäiseltä kaudelta. Goun tehtäväksi ei valitettavasti tälläkään kertaa jää kuin lihasten ihastelu sekä Momotaro ja Seijuroo Mikoshiban tuloksettomien kiinnostuksen ilmaisujen kohteena oleminen, ja myös Amakata-sensei on täysin samanlainen kuin 1. kaudella, joskin tällä kaudella ei tainnut olla kuin yksi vitsi hänen vanhaan uimapukumallin uraansa liittyen. Korruptoituneita mietelauseita tosin jaeltiin vanhaan malliin. Valmentaja Goro Sasabe sen sijaan on saanut elämänsä järjestykseen, ja avaa Iwatobin uimaseuran uudelleen. Valmentaja esiintyy sarjassa aika vähän, mutta Iwatobin uimaseura on tärkeä erityisesti Makoton hahmonkehityksen kannalta.

Free-Eternal-Summer-Anime

Free!:n äänimaailma on aika vähäeleinen, ja kuultavat taustamusiikit ovat enemmän konemusiikkityyppistä kuin klassista musiikkia. Tämä kuitenkin sopii sarjan teemaan todella hyvin. Loppumusiikkina kuultava, viiden päähenkilön esittämä Future Fish on mielestäni todella hyvä, ja koko loppumusiikin animaatio ehkä paras animen ED, minkä olen koskaan nähnyt. Se oli pakko katsoa joka kerta, ja sitä suorastaan odotti, kun taas alkumusiikki oli skipattavampi, joskin katsoin sen edelleen joka kerta.. Ääninäyttely on todella hyvää ja erityisesti pidin Nobunaga Shimazakin suorituksesa Haruka Nanasesta. Silloin harvoin, kun Haru jotakin puhuu, jää sitä joka kerta kuuntelemaan, ja tästä iso osa on Shimazakin roolisuorituksen ansiota. Myös Tatsuhisa Suzuki, joka on yksi omia suosikkiääninäyttelijöitäni, on todella hyvä Makoto Tachibanan roolissa. Edellisessä arvostelussa olin kirjoittanut, että en pitänyt yhtään Tsubasa Yonagasta Nagisa Hazukin äänenä, mutta tätä toista kautta katsoessa asia ei häirinnyt minua kertaakaan. Voi olla, että olen tottunut ääneen, sillä olen viime aikoina katsonut enemmän sarjoja, joissa Yonaga on mukana. Sen sijaan tällä kertaa ajattelin, että vaikka Mamoru Miyano näyttelee todella hyvin Rin Matsuokaa, sopisi hahmolle ehkä paremmin hieman toisenlainen ääni. Yoshimasa Hosoya, josta myös pidän paljon, sen sijaan on erinomainen Sousuke Yamazakin äänenä.

j0l7dRD

Free! Eternal Summer oli katselukokemus, jonka olisin voinut nauttia jo paljon aikaisemmin. Sarjassa oli paljon draamaa, mutta myös huumoria silloin tällöin tasapainottamassa välillä hieman ryppyotsaista menoa. Sarja oli kokonaisuutena ja hahmojen kannalta huomattavasti parempi kuin ensimmäinen kausi, jonka katselu tuntui välillä tylsältä. Tämän kauden aikan tylsyys ei päässyt iskemään kertaakaan, ja hahmoihinkin oli jo hyvin kiintynyt ensimmäisen kauden perusteella. Uusia hahmoja sarjaan tuotiin vain vähän, ja siinä missä osa näistä oli jokseenkin turhia, oli Sousuke Yamazakin hahmo keskeisempi juonen kannalta. Tätä hahmoa olisi tosin voinut käsitellä sarjassa paljon paremmin ja syvällisemmin. Sarjan teemoista tulevaisuus oli ehkä jopa urheilua kekseisempi ja sen käsittely toteutetiin mielestäni hyvin. Urheilupuolella oli paljon kiinnostavaa, mutta myös melkoisia antikliimakseja, jotka tuottivat pettymyksiä minulle katsojana. Kokonaisuutena pidin sarjasta kuitenkin paljon, ja olen suorastaan harmissani, ettei tätä ole elokuvan lisäksi enempää. Sulava animaatio ja hyvät ääninäyttelijät olivat kirsikka kakun päällä, ja voin suositella Free! Eternal Summeria ykköskauden jälkeen nautittavaksi, sillä meno on huomattavasti mukavampaa ja hahmot parempia kuin ensimmäisellä kaudella. Silmäkarkkiakin riittää miesvartaloista pitäville katsojille nautittavaksi.

Sousukella on niin hieno sivuprofiili, että mieleni teki koko ajan päästä tekemään hänelle näin

Sousukella on niin hieno sivuprofiili, että mieleni teki koko ajan päästä tekemään hänelle näin

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s