Hahmoanalyysi: Shigure Sooma

Rakastan Fruits Basketia. Olin 7. luokalla, kun sarjaa alettiin julkaista Suomessa suomeksi tekstitettyinä DVD:inä. Jokaista uutta osaa odotin kuin kuuta nousevaa ja katsoin jaksot lukuisia kertoja läpi. Jokunen vuosi myöhemmin myös manga julkaistiin suomeksi, ja se tuli tietysti ostettua ja olen lukenut sen läpi muutamia kertoja.

Viimeisen vuoden aikana olen lukenut sarjan läpi parikin kertaa, ja kummallakin kerralla mieleni on tehnyt kirjoittaa jotakin eräästä sarjan hahmosta, jota pidän sen ehkä mielenkiintoisimpana. Edellisellä lukukerralla en toteuttanut aiettani, mutta tässä hiljattain mangat taas kerran luettuani päätin vihdoin tarttua näppäimistöön.

Ai kenestäkö on kysymys?

No tietysti Shigure Soomasta!

Shigure4_BW

(Mahdolliset pienet asiavirheet sen piikkiin, että olen tällä hetkellä vanhempieni luona ja mangat kotonani, joten en voi tarkistaa kaikkia yksityiskohtia.)

Shigure Sooma on yksi eläinradan jäsenistä, ja hän kantaa koiran henkeä. Koirana Shigure tosin ei esiinny sarjassa paria kertaa enempää. Shigure on sarjan keskivaiheilla 28-vuotias, ja parhaita ystäviä myös eläinrataan kuuluvien Ayame ja Hatori Sooman kanssa. Shigure on opiskellut yliopistossa, ja hän on ammatiltaan kirjailija.

Shiguren ammatinvalinta vaikuttaa jokseenkin luontaiselta, sillä lähes jokaisessa kohtauksessa, jossa hahmo esiintyy – oli se sitten takauma tai nykyhetkeä – hänellä on kirja kädessään. Shigure on ilmeisen tuottelias ammatissaan, ja käyttää useita salanimiä. Hän on myös jokseenkin lahjakas, sillä kirjoittaa useita eri tyylisiä tarinoita – joskin näiden laatu on kyseenalaisena useampaakin otteeseen. Shigure hoitaa kyllä työnsä, mutta ei ilman kommervenkkejä. Hän suorastaan rakastaa kiduttaa kustannustoimittajaansa katoilemalla, piruilemalla, rikkomalla antamansa lupaukset ja olemalla jatkuvasti myöhässä deadlineistä. Kustannustoimittaja nähdään useaan kertaan vähintäänkin puolivakavissaan tappamassa itseään Sooman talon ovella Shiguren tempauksista johtuen. Shigure ei koskaan juuri pahoittele, pyydä anteeksi tai muutenkaan osoita olevansa harmissaan. Tämä kiusaaminen on hänelle pelkkää leikkiä, jonkinlaista peliä, joka viihdyttää häntä itseään suunnattomasti.

4ca54a02b3509ddd0e35317b08180062

Tästä pääsemmekin Shiguren luonteeseen. Sarjan alussa Shigure on varsin boheemia elämää viettävä kirjailija, joka on omaksunut kaikki ammattinsa stereotyyppiset ulkoiset piirteet pukeutumista ja vuorokausirytmiä myöten. Shigure pitää juopottelusta ja naisista, ja pyrkii toisinaan tulemaan Toorun, Yukin ja muiden koululle lähinnä nähdäkseen lukiolaistyttöjä. Tämä lupsakan oloinen ja hieman pervo setämies on kuitenkin myös hyvä antamaan neuvoja, ja avustaa useampiakin hahmoja sarjan aikana muun muassa antamalla heidän asua luonaan. Kun sarja etenee vakavampaan suuntaan, jäävät Shiguren hahmon hupsut luonteenpiirteet enemmän taka-alalle ja hänen todellinen luonteensa alkaa kaiken hassuttelun jälkeen tulla enemmän esiin.

Shigure on höpsön ulkokuorensa alla todella kylmä, julma ja juonitteleva henkilö, jolle toiset ihmiset ovat lähinnä tavaroita tai välineitä oman päämääränsä saavuttamiseksi. Shigure on myös erittäin taitava sanan säilän käyttäjä – liekö ammatin peruja vai luontaista lahjakkuutta – ja vaikuttaa tuntevan kaikkien heikot kohdat. Vain sana tai pari Shigurelta onnistuvat loukkaamaan erinäisiä hahmoja sarjan aikana useammin kuin kerran, ja hän käyttää tätä ominaisuutta taitavasti hyödyksi. Shigure tosin toteaa itsekin sarjassa olevansa kiero ja alhainen, mutta kuinka tosissaan hän on tämän sanoessaan – mahdotonta sanoa.

Dark_Shigure

Shiguren luonteesta on hieman vaikea saada otetta, ja sarjassa mainittu luonnehdinta hahmosta meren laineena on täysin osuva. Toisaalta Shigure on välittävä, ja tuntuu huolehtivan erityisesti kumppanuuskolmikkoon kuuluvan Hatorin hyvinvoinnista, vaikka toisaalta myös kiusoittelee tätä typerillä jutuillaan. Toisaalta hän loukkaa ja satuttaa muita täysin tietoisesti, ja järjestää toisia tarkoituksellisesti emotionaalisesti hankaliin tilanteisiin. Hän ei kertaakaan sarjan aikana vaikuta olevan pahoillaan mistään tekemästään tai sanomastaan.

Shigure on myös siitä poikkeuksellinen henkilö, että hän on yksi harvoista sarjassa esitellyistä Sooman suvun jäsenistä, joilla ei ole kontollaan synkkää menneisyyttä, karuja salaisuuksia tai muuta ikävää. Hän vaikuttaa tulevan varsin hyvin toimeen vanhempiensa kanssa, viihtyy työssään ja tulee vähintäänkin kohtalaisesti toimeen kaikkien hahmojen kanssa – ainakin omasta puolestaan. Kukaan sarjan hahmoista ei erityisesti vaikuta vihaavan Shigurea, vaikka hänen typerät ja alatyyliset kommenttinsa ammutaan usein nopeasti alas ja häntä jopa haukutaan suoraan. Tästä kaikesta Shigure ei piittaa ollenkaan, sillä se on osa tietyn tyyppistä humoristista sanailua. Hänen nuoruutensa ja lapsuutensa ovat nekin olleet varsin tavallista aikaa, joskin Shiguren nuoruutta näytetään sarjassa ehkäpä vähiten. On kuitenkin eräs hahmo, joka on erityisen merkityksellinen Shiguren elämässä, ja joka aiheuttaa tälle jos ei nyt vaikeuksia niin ainakin pientä järkkymistä tunne-elämässä.

Shigure ja Akito

Shigurella ja Sooman suvun päämiehellä, Akito Soomalla, on erikoinen ja hyvin intensiivinen rakkaussuhde, joka on sisällöltään melko raskas lähemmin tarkasteltuna. Shigure on rakastanut Akitoa jo hyvin kauan, varhaidesta nuoruudesta asti. Mielestäni jää hieman epäselväksi, rakastaako Shigure Akitoa enemmän hänenä itsenään, vai pitääkö hän ensisijaisesti siitä ajatuksesta, että voi rakastaa Jumalaa. Toisaalta samasta syystä Shigure toivoo murtavansa Sooman suvun kirouksen, koska vasta sen jälkeen hän kykenee saamaan Akiton kokonaisvaltaisesti omakseen. Tällöin Akito myös alkaa esiintyä naisena aikaisemman miehen roolinsa sijaan, ja nämä kaksi voivat olla avoimesti yhdessä. Voidaan ehkä ajatella, että Shigure alun perin rakastui Akitoon tämän antaman voimakkaan jumalvaikutelman ansiosta, mutta ajan kuluessa Shigure rakastui häneen myös henkilönä.

564648-mangaakitoshigurechildren

Ennen sarjan loppupuolen onnen hetkiä Shiguren ja Akiton suhteessa tapahtuu hämmentäviä asioita. Useat sarjan hahmoista uskovat Shiguren olevan Akitolle kaikkein läheisin, mikä onkin totta tunnetasolla. Harva kuitenkaan tietää Akiton eräänlaisena lemmikkinään pitämästä Kureno Soomasta, joka on varsin omituinen osa Shiguren ja Akiton suhdetta. Shigure on maannut Akiton äidin, Ren Sooman, kanssa, ja kostoksi tästä Akito on sekä karkottanut Shiguren päätalosta että aloittanut seksisuhteen jo muutenkin lähellään pitämän Kurenon kanssa. Nämä asiat vaivaavat erityisesti Akitoa, kun taas Shigurelle tämä kaikki tuntuu olevan jonkinlaista julmaa peliä.

Shigure sekä rakastaa että vihaa Akitoa. Vaikuttaa siltä, että näillä kahdella on menossa jonkinlainen raaka peli, jossa tavoitteena on lyödä toista henkisesti mahdollisimman paljon. Shigure välttelee Akitoa tahallaan, mutta toisaalta jokainen kohtaaminen tämän kanssa päätyy intensiiviseen fyysiseen kontaktiin. Akito puolestaan loukkaa Shigurea lähentelemällä Kurenoa ja olemalla jatkuvasti tämän seurassa. Tilanne näiden kahden hahmon välillä ei oikein etene sarjassa mihinkään ennen loppua, kun kirous vihdoin murtuu ja Akito alkaa muuttua ihmisenä. Shigure ei muutu ollenkaan, vaan hänen hahmonkehityksensä sarjassa jää hyvin vähäiseksi muihin hahmoihin verrattuna.

d5c165936cd82c957ec148b35d3d873c

Oikeastaan sarjassa vain lähinnä paljastetaan Shiguren sisäistä ajatusmaailmaa, joka osoittautuukin huomattavan synkäksi hahmon hupaisaan ulkokuoreen verrattuna. Sarjan lopussa Shigure lähinnä lopettaa harhailun, vakiintuu mieheksi Akiton rinnalle ja lopettaa kirjailijan uransa. Henkilönä Shigure ei suuresti muutu, mutta voidaan ajatella, että kirouksen murtaminen ja lopullisen päämäärän saavuttaminen saavat hahmon luopumaan aikaisemmasta, jokseenkin pinnallisesta elämästään ja antavat hänelle mahdollisuuden olla oma itsensä rakastamansa naisen rinnalla. Missään vaheessa ei tunnu siltä, että Shigure joutuisi luopumaan jostakin, vaan hän päin vastoin saa juuri sen mitä on aina halunnut.

Vaikka Akito on ainakin näennäisesti Fruits Basketin antagonisti – mikäli nyt joku täytyy ylipäänsä nimittää – on Shigure vähintäänkin sarjan kakkospahis, kieroutunut ja julkea mies, jonka humoristinen ja avulias ulkokuori kätkee sisälleen mitä pimeimpiä ajatuksia. Tämä kontrasti hahmossa on hyvin voimakas, ja tekee Shiguresta yhden sarjan mielenkiintoisimmista hahmoista. Shigure myös toimii todella hyvin sekä humoristisemmassa että synkemmässä kontekstissa, ja Shiguren sanoille ja teoille saa sekä nauraa että vähintäänkin puristella nyrkkejä sarjan aikana. Vaikka Shigure nauttii selkeästi henkisestä kiusaamisesta, tietynlaisesta yliotteesta, on hän toisaalta myös oikeasti avulias ja välittävä hahmo. Nämä kaikki ristiriitaisuudet antavat myös hahmolle kiinnostavuutta, mutta toisaalta tekevät hahmosta hieman tavoittamattoman. Niin tai näin, Shigure on eräs sarjan vahvimmista henkilöhahmoista.

Shiguren tähtihetki?

”Kunhan jossittelin.”

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Hahmoanalyysi: Shigure Sooma

  1. Shigure on minustakin tosi mielenkiintoinen hahmo, ja alkoi heti tehdä mieli lukea sarja uudestaan kun luin analyysisi hänestä. Olen ihan samaa mieltä että juuri se humoristisen ja isovelimäisen puolen ja julman ja juonittelevan puolen välinen kontrasti on avaintekijä hänen vetovoimassaan. Hän erottuu tosi jännästi muista sarjan hahmoista ja varsinkin horoskooppityypeistä, kun hän ei tunnu ollenkaan haavoittuvaiselta. Kaikki muut sarjan hahmot tuntuvat jollain tavalla herkiltä ja haavoittuvaisilta, ja siinä porukassa Shiguren hallittu läpitunkemattomuus tuntuu jotenkin korostuneen pahaenteiseltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s