Animearvostelu: Netoge

netoge11

Alkuperäinen nimi: Netoge no Yome wa Onna no Ko Janai to Omotta? (And you thought there is never a girl online?)

Esitetty: Huhtikuu 2016 – kesäkuu 2016

Studio: Project No. 9

Katsottu: 12/12

Poikaystävästäni on tämän kesän aikana tullut minuakin pahempi otaku. Katsottuja animesarjoja on jo useampia, enemmän kuin mitä olen itse tänä vuonna katsonut, ja ennen tätä hän ei koskaan ollut katsonut animea joitakin yksittäisiä jaksoja lukuun ottamatta. Haaremigenre tuntuu miellyttävän, ja yksi näistä hänen hiljattain katsomistaan sarjoista oli Netoge, joka kuvauksen perusteella kuulosti hauskalta ja jota itse asiassa oli suositeltu hänelle Twitterissä joskus aikaisemmin. Päätin sitten itsekin katsoa tämän viihdyttävältä vaikuttaneen sarjan, ja se tulikin sitten katsottua yhdessä päivässä.

netoge1

Netogen päähenkilö on lukiolainen Hideki Nishimura, joka tunnetaan luokassaan avoimena otakuna ja joka viettää suuren osan vapaa-ajastaan nettipeli Legendary Agen maailmassa. Siellä hänen Rusian-hahmonsa kuuluu kiltaan, jonka muut jäsenet ovat parantaja Ako, joka on myös Rusianin vaimo, miekkamies Schwein ja maagi Master. Koska kiltalaiset ovat olleet yhdessä jo vuoden, he päättävät järjestää offline-tapaamisen. Kaikkien yllätykseksi paljastuu, että he ovat samassa koulussa, ja että killan muut jäsenet ovat kaikki tyttöjä. Kuitenkin Ako Tamaki/Ako tuntuu elävän hieman erillään todellisuudesta ja käyttäytyy kuin Hideki/Rusian olisi hänen aviomiehensä myös oikeassa maailmassa. Tästä hämmentyneenä oppilaskunnan puheenjohtaja Kyou Goshoin/Master päättää perustaa kouluun nettipelikerhon, jonka tavoite on saada Ako erottamaan oikea maailma pelimaailmasta. Hideki ja killan neljäs jäsen Akane Segawa/Schwein liittyvät myös jäseniksi, ja Akon palauttaminen todellisuuteen voi alkaa.

netoge4

Netoge kertoo siis MMORPG -maailmasta lisäten mukaan vähän kouludraamaa ja lukiolaisromanssia. Sarja onnistuu tasapainottamaan nämä kaksi osa-aluetta hyvin, joskin sarjan alkupuolella keskitytään enemmän Hidekin ja Akon suhteen kehittymiseen oikeassa maailmassa ja jälkipuolella seikkailuun Legendary Agen maailmassa. Romantiikan ystävänä itseäni hieman harmitti tämä romanttisten ulottuvuuksien jääminen hieman taka-alalle, mutta sarjassa on onneksi silti hyvin paljon söpöstelyä Hidekin ja Akon välillä. Hahmojen ongelmat oikeassa maailmassa pyörivät nekin pitkälti pelin ympärillä, päähuomion ollessa Akon omituisen ajatusmaailman mukauttamisessa normaalimmalle tasolle. Pelissä puolestaan kohdataan varsin tuttuja ongelmia, kuten hakkerointia, epärehellisiä kanssapelaajia ja uusien pelaajien opastamista. Sarjassa ei hirveästi kerrota Legendary Agesta pelinä sinänsä, mutta saadun tiedon perusteella kyseessä on varsin tyypillinen MMORPG, ja sen sisältö ja käsittely tuntuvat realistisilta. Hassua vain on se, että peli on hirveän söpö ja 2D-grafiikoilla toteutettu – nykypeleissä tavoitellaan hieman kunnianhimoisempaa grafiikkaa.

netoge2

Vaikka Netogessa on hyvää juonen edistymistä sekä peli- että oikeassa maailmassa, jättää sarja harmittavasti vastaamatta moniin kysymyksiin, jotka itseäni olisivat kovasti kiinnostaneet. Sarjan aikana saa tietää, miten Hideki ja Ako tutustuivat pelissä ja miten Hidekin suhtautuminen pelin avioliittoihin muuttui ensimmäisen puihin menneen kosinnan jälkeen. Katsojalle ei kuitenkaan kerrota, miten hahmot tutustuivat pelissä toisiinsa, miksi he ylipäätään aloittivat pelaamaan Legendary Agea, mitkä ovat heidän suhteensa pelissä ennen offline-tapaamista, miten ja miksi Hideki ja Ako avioituivat ja niin edelleen. Sarjassa ei myöskään oikein selviä, miksi Ako käyttäytyy ja ajattelee kuten tekee. Kaikki nämä yksityiskohdat olisivat syventäneet juonta huomattavasti, sillä nyt katsottaessa nousee useasti mieleen kysymyksiä, johin ei koskaan tule vastausta. En väitä, että nämä seikat olisivat erityisen oleellisia sarjan juonen kannalta sinänsä, mutta ne olisivat kyllä syventäneet ja taustoittaneet tapahtumia. Jo tämän takia toivoisinkin, että sarja saisi jossain vaiheessa toisen kauden. Kevytromaanisarja, johon anime perustuu, jatkuu edelleen, joten edellytyksiä kakkoskauden tekemiseen olisi kyllä olemassa.

netoge3

Sarjan päähenkilö Hideki Nishimura on melko tavallinen haaremisarjan päähenkilö. Hän on aika tavallinen tyyppi: kiva ja avulias, ja kuluttaa vapaa-aikansa lempiharrastuksensa parissa. Hideki ei kuitenkaan ole täysin munaton ja tyttöjen mätkimä ja potkima toisin kuin monien humoristisempien sarjojen päähahmot, vaan hän on varsin toimelias ja keksii usein hyviä ideoita sekä pelissä että oikeassa maailmassa. On hirveän söpöä seurata, miten Hideki pikku hiljaa ihastuu Akoon myös oikeassa maailmassa, ja pyrkii edistämään suhdettaan tyttöön parhaansa mukaan. Heidän suhteensa kyllä etenee, mutta Akon ajattelutapa torpedoi monet hyvät lähentymisyritykset. Hideki on varsin symppis hahmo, jossa ei ole oikeastaan mitään ärsyttävää ja jonka seikkailuista jaksaa olla oikeasti kiinnostunut.

Hidekin ohella sarjan toinen keskushahmo on Ako Tamaki, joka elää täysin erillään todellisuudesta. Ako on oikeassa elämässä arka ja syrjäänvetäytyvä, ja pakenee ikävää todellisuutta Legendary Agen maailmaan. Tästä suuresta omistautumisesta huolimatta Ako on surkea pelaaja, jota Hideki joutuu vähän väliä auttamaan. Tämä oli hieman omituista, koska Ako oli kuitenkin kaikkein omistautunut pelille. Erittäin omistautunut Ako on myös suhteessaan Hidekiin, jota hän kutsuu oikeassakin maailmassa Rusianiksi, eikä hänelle mene mitenkään perille, että he eivät ole aviossa pelin ulkopuolella. Hideki yrittää lukuisia kertoja pyytää Akoa tyttöystäväkseen, mutta tämä kieltäytyy joka kerta, koska tyttöystävä on vähäisempi kuin vaimo. Ako vihaa ”normeja” eli tavallisia tyyppejä ja saa välillä pelottavia poissaolokohtauksia. Ako on todella söpö, ja hänessä on hyvin paljon moea, mutta Ako on myös kummallinen hahmo, jonka ajatuksista on vaikea saada kiinni. Akon ajatusmaailmaa ei taustoiteta mitenkään, mikä herättää kysymyksiä. Toisaalta Ako myös kehittyy hahmona sarjan aikana, sillä hän alkaa puhua enemmän luokkatovereilleen ja tehdä kaikkea muutakin normaalia. Hän myös lähenee enemmän oikean Hidekin kanssa, vaikka onkin edelleen vähän vaikea sanoa, onko Ako ihastunut enemmän ideaalityyppiseen Rusianiin, jonka ilmentymänä hän Hidekin näkee. Sarjan tapahtumat pyörivät enimmäkseen Akon hahmon ympärillä, joten paljon katsomiskokemuksesta nauttimisesta riippuu siitä, miten hyvin hahmon ottaa vastaan.

netoge5

Miekkamies Schweiniä pelaava Akane Segava yrittää olla mahdollisimman normaali lukiolaistyttö, ja saa aina huvittavan kauhukohtauksen, mikäli joku on saamassa vihiä siitä, että hän onkin todellisuudessa hirveä peliotaku ja kieltäytyy treffeistäkin vain voidakseen pelata enemmän. Akanen oikea tsundere -persoonallisuus muuttuu pelimaailmassa mahtailevaksi oresama-persoonallisuudeksi, mikä on aika hauskaa. Akane ei ole sinänsä hirveän syvällinen hahmo, eikä hänen hahmonsa pahemmin kehity sarjan aikana. Akane suhtautuu aluksi hyvin vihamielisesti Hidekiin, mutta pelikavereiksi paljastuttuaan Akane alkaa kohdella tätä hieman ystävällisemmin. Kiintoisaa on myös Akanen suhde ystäväänsä Nanako Akiyamaan, joka on aivan tavallinen tyttö, joka saa myöhemmin tietää Legendary Agesta ja alkaa itsekin pelaamaan. Tämä on Akanelle hirveä järkytys, mutta heidän välinsä eivät tästä pahemmin järky tai toisaalta muutu paremmiksikaan, vaikka ystävyksillä onkin nyt yhteinen salaisuus. Nanakoa olisi voinut olla sarjassa enemmänkin, sillä nyt hän jää lähes täysin persoonattomaksi statistiksi, jonka ainoat luonteenpirteet ovat olla kiva ja aloitteleva pelaaja Legendary Agessa. Ako on myös hyvin mustasukkainen omasta Rusianistaan ja käyttäytyy tämän vuoksi hyvin vihamielisesti Nanakoa kohtaan, mutta näidenkin kahden välit paranevat sarjan loppua kohden.

netoge6

Oppilaskunnan puheenjohtaja Kyou Goshoin perustuu aika pitkälti rikas tyttö -vitseille. Hän on rikas ja käyttää todella paljon rahaa Legendary Ageen. Kuitenkaan ystäviensä kanssa pelatessaan hän ei käytä oikealla rahalla ostamiaan tavaroita. Nämä kuitenkin nousevat arvoon arvaamattomaan sarjan viimeisessä taistelussa. Kyou on myös älykäs ja harkitsevainen, rauhallinen ja johtaa kiltaansa. Hän kertoo sarjan aikana, että hänellä ei ole koskaan ollut ystäviä tai poikaystävää ankarien ja kontrolloivien vanhempiensa takia. Tähän aiheeseen ei kuitenkaan syvennytä mitenkään, ja Kyou vie sarjan aikana uusia ystäviään perheen loma-asunnoille ilman mitään ongelmia, mikä on Kyoun itse kertoma huomioon ottaen aika outoa. Kyou on myös sarjan suurin fanservice-baitti, sillä hänellä on tosi isot tissit, eikä anime jätä väliin yhtään mahdollisuutta esitellä näitä ulokkeita mahdollisimman edustavasti. Myös toisten tyttöjen parhaita puolia esitellään antaumuksella, ja kaikki perinteiset kerhon leiri-, ranta- ja kylpemisjaksot löytyvät sarjasta. Netoge ei kuitenkaan ole mikään pahin mahdollinen ecchi-sarja, sillä vaikka tissit pompahtelevatkin, on ne usein peitetty säädyllisellä määrällä kangasta – mikäli Kyoun pelihahmon asua ei oteta huomioon. Fanserviceä kyllä löytyy, mutta se ei ole sarjassa hallitsevassa osassa eikä se ole erityisen häiritsevää, vaikka hyppääkin välillä silmille. Tissejä ja pantsuja etsivien kannattaakin kääntää katse Netogesta toisenlaisten sarjojen suuntaan.

netoge7

Netogessa ei viiden edellämainitun henkilön lisäksi ole juuri muita keskeisempiä hahmoja kuin nettipelikerhon ohjaaja, opettaja Yui Saito, joka myös pelaa salaa Legedary Agea ylisöpöllä Nekohime-hahmollaan. Kyou onnistuu kiristämään opettajan kerhon valvojaksi, ja opettaja onkin välillä kerholaisten mukana niin kerhon leireillä kuin pelin tapahtumissa. Aluksi kukaan hahmoista ei tiedä, että opettaja on Nekohime, joka esiintyy pelissä aikuisena miehenä ja jota Hideki aluksi pyysi pelissä avioitumaan kanssaan. Opettajan Nekohime-hahmo saa mielenkiintoisia ulottuvuuksia sarjan jälkipuoliskolla, kun hahmoa ihailevat pelaajat perustavat suuren killan, jonka tehtävänä on lähinnä hahmon palvonta ja suojeleminen. Nämä Nekohimen turvajoukot tuovat paljon huumoria moniin peliin sijoittuviin kohtauksiin. Noin muuten opettajan hahmo jää sekin melko ohueksi hahmonkehityksen fokuksen ollessa Akossa ja Hidekissä.

Joitakin muita mainitsemisen arvoisia hahmoja sarjassa ovat hakkeri, joka varastaa Rusian-hahmon ovelan huijaussivuston avulla, hieman likaista Player vs Player -peliä pelaava Wallenstein -kilta sekä yhden Legendary Agen suurimman killan johtaja, joka tarjoaa useaan otteeseen neuvoja ja apua muille hahmoille. Kaikki nämä hahmot on rakennettu varsin uskottavaksi, sillä katalia hakkereita ja häijyjä PvP -pelaajia on varmasti lähes jokaisessa vähänkin suositussa MMORPG -pelissä, ja ongelmat, joihin Hidekin ja kumppaneiden kilta näiden taholta törmää, ovat varmasti tuttuja useimmille MMORPG-pelien pelaajille. Vaikka nämä hahmot ovatkin ehkä enemmän juonielementtejä kuin suoranaisia hahmoja, tuovat ne animeen paljon realismia ja uskottavuutta. Pelimaailmaan perehtymätön ei ehkä jaksa olla niin kiinnostunut näiden hahmojen mukanaan tuomista ongelmista, mutta mikäli MMORPG-maailma on tuttua, saa sarjasta heti jo huomattavasti enemmän irti.

netoge8

Vasemmalta Sette/Nanako, Schwein/Akane, Master/Kyou, Rusian/Hideki, Ako/Ako sekä Nekohime/Yui

Netogen animaatio on hyvää perustasoa: kuvat ovat värikkäitä ja hahmot ilmeikkäitä. Hahmodesigneihin on panostettu, ja kaikki näyttävät huomattavan erilaisilta. On myös hauska vertailla erityisesti Akanen ja Kyoun pelihahmojen ja heidän todellisten ulkonäköjensä välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä. Kuitenkin molempien pelihahmot on tehty varsin samannäköisiksi kuin heidät itsensä, ja heidän miespelihahmonsa esiintyvät sarjassa vain parissa jaksossa aivan alussa, sillä Hideki alkaa nähdä ystävänsä pelissä samannäköisenä kuin oikeassa maailmassa. Tämä oli minusta vähän sääli, sillä mieshahmot olivat hauskan näköisiä ja toista heistä esitti yksi suosikki-seiyuuistani, Wataru Hatano. Onkin vähän hämmentävää, miksi kaikkien hahmot pelissä näyttävät niin samalta kuin hahmot itse oikeassa maailmassa, mutta toisaalta muuten henkilöiden yhdistäminen oikeisiin persooniinsa voisi olla vähän hankalaa. Hyvä kysymys on myös se, miksi Hideki ei näe Nanakoa ja Yui-opettajaa pelissä samannäköisenä kuin oikeassa maailmassa.

Sarjan alku- ja loppumusiikit ovat perus animepoppia. Luce Twinke Winkin esittämä alkumusiikki 1st Love Story kuulostaa suorastaan hämmentävän paljon samalta kuin suositun Ore no Imouto Konna ni Kawaii Wake ga Nai -sarjan ensimmäinen alkumusiikki, ClariS:n esittävä Irony, kuten tämä varsin kiinnostava video osoittaa. Alkumusiikki myös antaa animaationsa puolesta sarjasta huomattavasti höttöisemmän kuvan, kuin mitä sarja loppujen lopuksi pitää sisällään, vaikka se varsin söpö onkin. Ääninäyttely on varsin laadukasta, ja kaikki ääninäyttelijät ovat varsin tunnettuja. Oli mielenkiintoista kuunnella Hidekiä esittävän Toshiyuki Toyonagan suoritusta tänä vuonna julkaistavaa Yuri!!! on Ice-sarjaa silmällä pitäen, sillä siinä Toyonaga esittää yhtä päärooleista ja itse odotan kyseistä sarjaa todella kovasti. Yui-opettajaa esittävä ja sarjan loppulaulun esittävä Yoshino Nanjo puolestaan lienee useimmille tuttu Love Live -projektin Eli Ayasen äänenä.

netoge9

Netoge oli todella kiva, söpö ja hyvän mielen tuottanut sarja, jossa ei varsinaisesti ollut mitään erityisen ihmeellistä mutta josta jostain syystä tykkäsin todella paljon. Juoni tasapainottaa hyvin pelin ja oikean elämän tapahtumia, joskin jälkimmäiset jäävät hieman sivuosaan sarjan loppupuolella ja niitä käsitellään tuolloin hieman vajavaisesti. Hahmot ovat kivoja ja sympaattisia, eikä päähenkilö ole nössö turhake niin kuin monissa haaremisarjoissa. Hahmonkehitystä on valitettavasti vain Hidekin ja Akon hahmojen osalta, ja muut hahmot jäävät varsin pinnallisiksi eikä heitä syvennetä oikeastaan ollenkaan. Juonen ja useimpien hahmojen suhteen nousee myös useita, sarjaa mahdollisesti syventäviä kysymyksiä, joihin ei kuitenkaan koskaan vastata ja varsinkin taustoitus jää sarjassa hyvin vajavaiseksi. Fanserviceä on jonkin verran, mutta ei liikaa eikä se ole missään vaiheessa pääosassa, vaikka perus kliseiset kylpylä- ja vastaavat kohtaukset sarjasta löytyvätkin. Alastomuuteen liittyviä nolostuttavia kohtauksia rakennetaan Hidekin ja Akon välille vain pari koko sarjan aikana, ja pääasiassa näiden kahden suhteen kuvaus on hyvin söpöä ja pariskunta on varsin rakastettava. Kaikista vioistakin huolimatta pidin Netogesta suorastaan yllättävän paljon ja toivon kovasti, että sarja saisi joskus jatkoa. Olisi nimittäin kiva saada syvennystä muihinkin hahmoihin ja katsoa, miten Hidekin ja Akon suhde vielä etenee.

netoge10

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s