Ita bag -projekti, osa 1: perusteet

Ita bagit ovat viime aikoina olleet yleistyvä näky erityisesti coneissa ja muissa vastaavissa tapahtumissa. Japanissa nämä tuskalliset laukut ovat olleet pinnalla erityisesti otakutyttöjen keskuudessa jo useamman vuoden, mutta täällä lännessä trendi on saavuttanut jalansijaa vasta viimeisen parin vuoden aikana. Olen itsekin seurannut kiinnostuneena ihmisten laukkuprojekteja ja miettinyt, että voisin joskus itsekin toteuttaa oman ita bagin. Yllättäen tästä ajatuksesta tuli hiljattain todellisuutta, ja olen alkanut koostaa omaa laukkuani. Samalla ajattelin, että olisi hauskaa raportoida projektin etenemisestä jossain, ja koska en tee videoita nettiin tai omista enää Instagram -tiliä, valikoitui tämä blogi julkaisukanavaksi. Sitten mennään!

Ai mikä ita bag?

Ita bag (jp. 痛バッグ) -termin ita -osa tarkoittaa tuskallista tai kivuliasta: olet varmaan kuullut jossakin animesarjassa hahmon huudahtavan ”Itai!” vaikka saadessaan haavan sormeensa. Mutta miten tämä termi liittyy laukkuihin? Seuraava kuva ehkä hieman valottaa tilannetta.

Erilaisia ita bageja, kuva: internet

Ita bagit ovat tuskallisia, koska 1) niiden näkeminen sattuu silmiin 2) niihin kuluva rahamäärä tekee kipeää 3) ne ovat tosi painavia, joten mukana kuljettaminen on tuskaa. Ihanaa, eikö vain!

Ita bagin ideana on koristella laukku tai kassi oheistuotteilla, jotka yleensä liittyvät johonkin anime- tai pelihahmoon tai -sarjaan. Suosittua on käyttää varta vasten tätä tarkoitusta tehtyä laukkua, jossa on muovinen ikkuna, jonka läpi tavarat näkyvät. Näin ei tarvitse huolehtia siitä, että arvokkaat oheistuotteet kolhiintuvat tai putoavat laukusta ja katoavat. Koristeina laukuissa käytetään pinssejä, avaimenperiä ja pehmoleluja, mutta muutakin voi toki käyttää, kuten itse tehtyjä oheistuotteita. Japanissa suosituimpia ovat pinssit, länsimaissa avaimenperät. Koristelutyylejä on erilaisia: jotkut laittavat laukkuun mahdollisimman paljon yhtä ja samaa tavaraa villimmän tyylin aikaansaamiseksi, toiset lisäävät oheistuotteiden lisäksi esimerkiksi hahmon ääninäyttelijän kuvia tai muovikukkia koristeeksi. Ita bagit ovat enemmän naispuolisten harrastajien juttu, ja laukuissa näkyykin naisten keskuudessa suosittuja sarjoja, kuten idolipoikasarjoja ja urheiluanimeita. Myös ikisuosikki Love Live on suosittu aihe!

Aiheen valinta

Olin jo pidempään miettinyt, että olisi kiva tehdä oma ita bag joskus. Aluksi ajattelin, että ostan laukun, jotta voin tunkea sen koristeeksi kaikki omistamani avaimenperät ja pinssit, joita en raaski käyttää missään juuri kulumisen pelossa. Minulla on siis jo entuudestaan conien taidekujilta ja nettikaupoista ostettuja pinssejä ja avaimenperiä, joista osa on ihan käytössä tavallisissa repuissani ja laukuissani koristeena, mutta osa lojuu laatikossa vailla käyttöä. Jossain vaiheessa aloin sitten miettiä, että voisi olla kiva tehdä laukku esimerkiksi Ensemble Stars -lempiparituksestani. Lopullinen päätös syntyi kuitenkin hyvin spontaanisti ja suunnittelematta, ja siihen vaikutti suuresti eräs mobiilipeli.

Vasemmalta Reiji, Ranmaru, Ai, Camus

Uta no Prince-sama Shining Live -mobiilipeli julkaistiin jokunen kuukausi sitten, ja itsekin latasin pelin innokkaana heti julkaisupäivänä. Pidän franchisen kappaleista tosi paljon, ja innostuin pelin myötä katsomaan taas animeakin ajan tasalle. Jossain vaiheessa mieleeni sitten välähti, että miksen tekisi ita bagia QUARTET NIGHT:sta? Quartet Night on ollut jo pitkään ehdottomia suosikkejani kaikista tuntemistani animeidoliyhtyeistä (toinen suursuosikkini on IDOLiSH7:n TRIGGER), ja kaksi suosikkiääninäyttelijääni ovat esittämässä kahta ryhmän hahmoista. Voisin myös tehdä laukun koko porukasta ja hankkia oheistuotteita yhteensä neljästä hahmosta, mikä olisi varmasti helpompaa kuin tavaran etsiminen vain yhdestä hahmosta. En ole myöskään ole ehtinyt kyllästyä Quartet Nightiin tai sen kappaleisiin niinä muutamana vuotena, kun olen ryhmästä tiennyt, mikä on myös hyvä merkki. Uta no Prince-sama on myös jo pitkään kuvioissa ollut idolisarja, eli oheistuotteita on julkaistu jo paljon ja niiden saatavuus on hyvää. Näin siis päädyin valitsemaan laukun aiheeksi Quartet Nightin.

Ajattelin, että alan kasata laukkua joskus tulevaisuudessa, kun olen haalinut hieman enemmän varallisuutta itse laukun hankintaan. Kohtalo päätti kuitenkin puuttua peliin odotettua nopeammin, ja pian huomasinkin olevani jo base bagin omistaja!

Laukun hankkiminen

Leikitellessäni ajatuksella Quartet Night -ita bagin tekemisestä aloin jo surffailla netissä ja katsoa, mistä voisin ostaa laukun sitten kun asia tulisi ajankohtaiseksi. Uta no Prince-sama -sarjaan perustuvia virallisia ita bageja oli julkaistu jokunen vuosi takaperin, mutta nämä ovat tosi kalliita ja nyt jo hieman hankalammin hankittavissa. eBayssa pitää olla todella tarkkana feikkien kanssa, ja useimmat paikat, joista laukkuja voisi ostaa, vaativat jonkinlaisen proxyn tai ostopalvelun käyttämistä, jotta tavaran saa hankittua. Sama koskee myös useimpia oheistuotekauppoja, lähinnä japanilaisia huutokauppapalveluita. Sattumalta päädyin seikkailemaan myös niin tutuksi tulleessa Amiamissa, jossa oli ainakin joskus myyty ita bageja, mutta aika vaihtelevasti. Yllätys oli valtava, kun löysin kuin löysinkin sivulta ita bageja, ja vielä roimasti alennettuun hintaan!

Kuten olin osannut jo arvella, sivulla ei ollut myynnissä juuri lainkaan ita bageja, mutta sattumalta Salapoliisi Conan -aiheisia ita bageja oli jäljellä vielä pari kappaletta ja ne olivat myynnissä vielä tosi isolla alennuksella. Sain siis ostettua ita bagini alle 15 eurolla (plus postit) luotettavasta ja nopeasti toimittavasta paikasta. Laukun hyviä puolia olivat monikäyttöisyys (voi käyttää joko reppuna, käsilaukkuna tai olkalaukkuna) sekä läpinäkyvän ikkunan pienuus – saisin kivan laukun koristeltua ostamatta aivan älytöntä määrää oheistuotteita. Lisäksi tykkäsin rusetin muotoisesta ikkunasta: mielestäni se on tosi söpö eikä viittaa liikaa Salapoliisi Conaniin, vaikka ideana onkin, että ikkuna on Conanin kaulassaan pitämän äänenmuunninrusetin muotoinen.

Valitsin saatavilla olevista vaihtoehdoista Ai Haibara -aiheisen laukun, joka oli väriltään minua miellyttävä vaaleanvioletti (ja myös huomattavasti suuremmassa alennuksessa kuin muut laukut, tiedä sitten miksi). Mukana tuli laukun lisäksi Ai Haibara -aiheinen pinssi, joka pääsi (joutui?) laatikkoon odottelemaan parempia aikoja. Mielenkiintoista sinänsä, että sekä Ai Haibaran että Quartet Nightin Ai Mikazen tunnusväri on molemmilla violetti, joten violetin värinen laukku sopi siksikin hyvin pohjaksi Quartet Night -ita bagilleni.

Oheistuotteiden hankinta

Nyt kun laukku oli hankittu, oli aika alkaa haalia kasaan oheistuotteita! Päätin olla ainakaan vielä käyttämättä japanilaisia huutokauppasivuja ja muita proxya vaativia palveluita niiden kalliiden toimituskustannuksien takia (ja myös siksi, etten ole koskaan aikaisemmin niitä käyttänyt. Pitää kyllä joskus opetella!), joten suunnistin tutumpiin ympyröihin: eBayhin ja tuntemiini animeoheistuotekauppoihin.

eBayssa on paljon japanilaisia myyjiä ja ihan hyvä tarjonta Uta no Prince-sama -oheistuotteita. Huutokaupattavia avaimenperiä ja pinssejä voi parhaimmillaan saada tosi halvalla, ja sivua kannattaa käydä selaamassa usein. Nettikauppojen, kuten Amiamin tai HLJ:n tarjonta on vähän mitä sattuu olemaan ja lähinnä uudempia tavaroita on saatavilla. Lisäksi monista paikoista voi ostaa lähinnä kokonaisia bokseja avaimenperiä tai pinssejä, ja onnistuinkin löytämään yhden tällaisen boksin todella halvalla. Yleensä tällaiset boksit ovat aika arvokkaita, mutta niistä saat varmasti yhden kappaleen kaikkien hahmojen oheistuotetta. Näissä bokseissa on tietysti se ongelma, että joudut sitten keksimään, mitä teet niiden hahmojen avaimenperille, joita et tarvitse. Koska itse kerään vain Quartet Night -aiheista tavaraa, on minulla nyt ylimääräisenä iso kasa alla olevan kuvan mukaisia STARISH -aiheisia avaimenperiä.

Mielenkiintoista oli huomata, että hahmojen suosio näkyy hyvin siinä, miten paljon näistä on tavaraa saatavilla. Ainakin eBay-, Mandarake- ja nettikauppakokemuksieni perusteella voin sanoa, että jos lempihahmosi on Camus, tavaraa on tarjolla kilomäärin ja halvalla. Ranmarusta löytyy myös tosi hyvin kaikkea, harvinaisempaakin voi saada halvalla niin kuin myös Camus’n tapauksesa. Reijistä ja Aista onkin sitten jo vähän hankalampi löytää oheistuotteita, Aista ehkä vähän hankalammin kuin Reijistä, mutta näistäkin kyllä löytyy jotakin, jos jaksaa tarpeeksi selata. Ain ja Reijin tavarat ovat myös usein käytettyä myyvillä sivuilla kalliimpia kuin Camus’n ja Ranmarun oheistuotteet. Luonnollisesti Reiji on näistä hahmoista suosikkini ja Camus ”inhokki” (en vihaa ketään näistä hahmoista kovinkaan palavasti), joten joudun käyttämään enemmän aikaa ja vaivaa löytääkseni tavaraa lempihahmostani!

Ylläolevassa kuvassa näkyvät tähän asti hankkimani tavarat geeliavaimenperälaatikon lisäksi. Iso Reiji -pinssi on Amiamilta, muut eBaysta. Tulevaisuudessa aion myös ostaa tavaraa ainakin Mandarakelta, mutta sieltä pitää tilata sitten isompi määrä tavaraa kerralla, jotta se korreloisi korkeiden postikulujen kanssa. eBaysta ostetuista avaimenperistä ja pinsseistä olen maksanut suunnilleen 2-4 euroa kappaleelta ja päälle 1-3 euron hintaiset postikulut. Eli aika halvalla olen toisteiseksi päässyt ja kaikkien neljän tavaroita olen onnistunut hankkimaan. Rakastan noita lentäjäaiheisia neliöpinssejä, mutta niitä ei ikävä kyllä tule turhan usein vastaan. Olisi kiva kerätä koko sarja!

Jotkut näistä avaimenperistä ja pinsseistä tulivat ns. loteissa, joissa oli mukana muitakin oheistuotteita, joita olen yrittänyt saada myytyä eteenpäin. Lisäksi minulla on yksi Camus ja Cecil -aiheinen pinssi, mutta en ole ihan varma, aionko käyttää sitä. Jos hankin joskus laukun, jossa on isompi ikkuna ja johon mahtuu enemmän tavaraa, saatan sitten lisätä laukkuun oheistuotteita, joissa on Quartet Nightin jäsenten lisäksi heidän ”kouhainsa” eli kilpailevan bändin STARISH:n pojat, joita he mentoroivat. Tässä laukussa aion ainakin vielä pysytellä pelkästään Quartet Nightin jäsenissä.

Seuraavassa osassa pääsette toivottavasti näkemään jo laukun kokoamisprosessia ja ainakin osittain valmiin lopputuloksen. Ita baghan ei ole valmis koskaan, koska aina löytyy kivempia oheistuotteita ja tavaran määrä sen kun kasvaa. En osaa sanoa, milloin toinen osa tulee – täytynee vielä hankkia vähän lisää tavaraa, ennen kuin yritän koota ensimmäisen viritelmän! Olen jo ostanut hakaneuloja kaiken kiinnittämiseksi, joten pikku hiljaa lisää tavaraa hankkimalla pääsen varmasti pian kokoamispuuhiin.

Linkkivinkkejä

Esimerkkejä Quartet Nightin musiikista mm. tästä ja tästä.

Enemmän ja tarkempaa tietoa ita bageista ja niiden tekemisestä saat helposti esimerkiksi kuuntelemalla tämän viime vuoden Desuconissa pidetyn erittäin informatiivisen luennon.

Verkkojulkaisu Kotakun artikkeli ita bageista Japanissa.

Oheistuotteita ja mahdollisesti myös ita bageja saa ainakin seuraavista paikoista:

Amiami, Mandarake (käytettyä tavaraa, usein avaamatonta), HobbyLinkJapan, CDJapan, Hobby Search. eBayn kaikki varmasti tietävät, eikö vain?

Sellaisten sivujen kuten AliExpress tai eBay kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana itse laukkujen suhteen: molemmat myyvät todella paljon epävirallisia laukkuja, jotka ovat (usein kiinalaisia) piraattituotteita eivätkä yhtä laadukkaita kuin aidot. Aitoja laukkuja saa esimerkiksi täältä.

Jos haluat samanlaisen Salapoliisi Conan -ita bagin kuin minulla on, niitä on myynnissä vielä ainakin HLJ:llä ja AitaiKujilla!

Kivoja ita bag- aiheisia englanninkielisiä YouTube -videoita (sis. valmiita laukkuja ja ohjeita kokoamiseen!) ovat ainakin tämä ja tämä.

En ole mikään aiheen suurasiantuntija, mutta jos haluat kysyä/kommentoida jotakin, sana on vapaa!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s